Rollespillere giver glæden ved historien tilbage
Man forstår historien bedre, når den er en dragt, man kan tage på, siger Asger Brandstrup og Benedikte Hoeck, der er klar til at udfylde hovedrollerne som Erik Klipping og hans dronning Agnes af Brandenburg ved årets Danehof 2022 i Nyborg den 12.-14. august.
Hver søndag trækker mange fodboldfans i en T-shirt, inden de drager til stadion for at vise, at de følger deres helte på fodboldbanen. Men for Asger Brandstrup og Benedikte Hoeck er et enkelt stykke stof ikke nok til at fylde rollen ud, når de dyrker deres store fælles hobby: Rollespil og reenactment.
Rollespil er improvisationsteater omkring en fortælling, man på forhånd har valgt at videregive til publikum, mens reenactment er gengivelse af en historisk person, periode eller begivenhed, som man forholder sig så korrekt eller autentisk til som muligt. Begge dele kræver store udstyrsstykker, som ud over helt særlige dragter syet efter middelalderens modeller kræver både våben og smykker, som man heller ikke kan købe færdige og derfor også tit må i gang med at lave selv.
Da Asger Brandstrup og Benedikte Hoeck i forvejen bruger næsten al deres fritid på at dykke ned i historien, er det nærlæggende, at det er dem, der er tildelt hovedrollerne som Erik Klipping og hans dronning Agnes i forbindelse med dette års Danehof 2022, der finder sted i Nyborg fra 12.-14 august. Her skal de gå forrest i sensommerens store optog klædt i nogle af de ypperste farver, som man kunne opdrive i middelalderen. Og de glæder sig.
”Det var det mest spraglede koncept at være konge i middelalderen. Dragterne kunne ikke blive for meget eller for overpyntede i bestræbelserne på at vise, hvem som bestemte, og det er jo sjovt at tænke på, når vi ved, hvordan vi bruger tøjet til at iscenesætte os i dag. Men den slag er slet ikke noget nyt”, siger Asger Brandstrup, der til dagligt arbejder som pædagog i en børnehave.
”Det har taget mange dage at farve tøjet, og der var ikke andre end kongen, som havde råd til hverken så stærke røde eller blå farver”, siger Benedikte Hoeck, der er cand. mag. i historie og kristendom fra SDU.
Kærester gennem rollespil
At gøre formidlingen levende er en ekstra nøgle til historie-forståelsen, mener både Asger Brandstrup og Benedikte Hoeck. Ikke alene for tilskuerne, som kan se det improviserede teater udfolde sig i gaderne, men også for rollespillerne selv. Når man får dragter på fra en anden tid og skal forstå at bruge de våben og redskaber, mennesker brugte dengang, forstår man på en mere kropslig og intuitiv måde de livsvilkår, der ligger flere hundrede år tilbage.
”Dér, hvor historien rykker, er når man tager den ud og levendegør den, og det gør man jo til Danehof. Selv om vi heldigvis ikke har den strenge klasseopdeling, som fandtes i middelalderen, forstår vi, hvad den betød, når fortællingen foldes ud foran vores øjne. Og historien er stadig relevant – for eksempel får mødet med enevælden os til at forstå vores nutidige verden bedre. Historien viser os, hvad demokratiet, som vi kender i dag, er vokset af”, siger Asger Brandstrup.
Det er 20 år siden, han gjorde rollespil og reenactment til sin store hobby. I den tid har han lavet reenactment omkring vikingetiden, samt spillet og arrangeret rollespil i Odense. Det var her de to mødte hinanden, fandt ud af at de delte samme passion for historie - og blev kærester.
Kommer sejlende til
Til Danehof kommer kongeparret fra middelalderen sejlende ind til byen i et caravelle skib og sætter på den måde den tre dage lange festlige fejring i gang.
”Det bliver intense dage, for selv om vi har en drejebog for, hvor vi bevæger os, skal vi hele tiden være klar til at spille med i nuet. Rollespil er bedst, når rollespillerne har ja-hatten på og leger med”, siger Asger Brandstrup, der sammen med Benedikte bliver fragtet i fruevogn på en del af ruten.
”Vi rollespillere vil bevæge os over et stort område, for de små optrin eller skuespil skal fordeles rundt i byen, for at så mange tilskuere som muligt får en bid af teateroptrinene og får indblik i, hvordan livet udspillede sig under Danehof. Det er ikke alene os, der siger noget, og husk, det er en improviseret leg. Men en selfie med Erik og Agnes kan der ikke blive tale om, for så tæt på kongemagten kunne borgere og bønder under ingen omstændigheder komme dengang”, siger Benedikte Hoeck.
FAKTA:
Asger Brandstrup, 34, og Benedikte Hoeck, 28, har hovedrollerne som Erik Klipping og hans dronning Agnes, når Danehof finder sted i Nyborg fra 12.-14. august 2022.
De to er hovedpersonerne i de store optog, der finder sted under Danehof, og de kommer sejlende til byen og føres rundt i hestevogn.
Til daglig arbejder Asger Brandstrup som pædagog, mens Benedikte Hoeck arbejder med telemarketing.