Historie
Nyborg afløste Gammelborg. Selv om Nyborg Slot er mere end 800 år gammelt, har det været nyt engang. Og som bekendt har den "nye borg" lagt navn til en hel ny by, nemlig Nyborg. Hvorhenne den "gamle borg" lå, har været omgærdet af uvished og mystik - indtil for nyligt.
Mmukt beliggende i bunden af fjorden ved Storebæltsbroen ligger Nyborg, Danmarks Riges Hjerte. Omkranset af skov og strand, valgte Valdemar den Store at befæste Nyborg i slutningen af 1100-tallet. Byen voksede op omkring Danehofslottet - Nyborg Slot, og Margrethe I Vor Frue Kirke. De to seværdigheder var symboler på datidens kongemagt, og er den dag i dag noget du absolut må se, når du besøger Nyborg.
Tag med på en guided byvandring og få fortalt historien om, hvordan Danmarks Riges første grundlov blev underskrevet på Nyborg Slot. Hør beretningen om den sidste danske kongemorder der blev stillet for retten og dømt på Nyborg Slot. Eller oplev det unikke og fredfyldte kirkerum i Vor Frue Kirke - med Danmarks højeste spir - der ligger dør om dør med Danmarks ældst bevarede bygning - Korsbrødregården.
Riddere og terner
Riddere og terner samles en gang om året til Danehof i Nyborg, hvor der arrangeres en stor ridderturnering. Det foregår på den oprindelige kongeligt anlagte turneringsplads på Torvet mellem rådhuset og Nyborg Slot. Det er det eneste sted i Danmark, man kan opleve en ridderturnering i de helt autentiske omgivelser, hvor det siden middelalderen har været meningen, at det skulle foregå.
Ridderne kommer fra Holland, og har specialiseret sig i denne form for genoplivelse af vores fælles europæiske kulturarv. Hele 27 mand talte riddernes lejr i år. Som de eneste i Danmark kæmper de med faste lanser som i middelalderen og renæssancen. De er lavet af massivt fyrretræ ligesom de lanser, som kong Christian 3. beordrede leveret til en turnering i 1550erne. Du kan selv prøve at holde en lanse inde i slottets udstilling af middelalderlige våben og rustninger.
Efter at have oplevet historiens vingesus i denne kongeligt anlagte residensstad - Danmarks første hovedstad - Se filmen "Nyborg anno 1944" - anbefaler vi et besøg på en af byens mange spisesteder.
Prøv f.eks. “Den Gode Smag” - en kulinariske oase med sydlandsk inspiration der fik en topanmeldelse på fyens.dk eller besøg Restaurant Lieffroy, som er et af Danmarks absolut bedste gourmetspisesteder uden for København, ifølge Den Danske Spiseguide. Udover disse fortræffelige spisesteder er der mange gode restauranter med udsigt over havnen og havet. Et godt eksempel er Nyborg Destilleri - som sætter fokus på de allerbedste friske lokale råvarer.
Fra Østfyns mange overnatningssteder er der let adgang til cykelture i det smukke østfynske landskab. Her er herregårde i mængder, skov og strand, og på cykel eller i bil vil du opleve at der sælges masser af lokale lækre råvarer langs alle veje og i små gårdbutikker. Kongens Fadebur er en samling af lokale østfynske fødevareproducenter, som sammen med Nyborg Slot lader sig inspirere af middelalderens køkken. Her finder du æblemost, sennep, honning og meget andet.
Du kan på din tur rundt i de smukke landskaber, også besøge egnens to mikrobryggerier. Refsvindinge Bryggeri er bedst kendt for ”Ale No 16” - men der er mange andre ølmærker du kan få en smagsprøve på, efterfulgt af overnatning i bryggeriets naturskønne omgivelser og helt nye hytter. De kalder det Beer, Bed and Breakfast. Med Beer, Bed and Breakfast får du tilbudt ølsmagning med rundvisning og overnatning - du kan læse mere om ølsmagningsarrangementer på deres hjemmeside: www.bryggerietrefsvindinge.dk. I Ørbæk finder du både et bryggeri og et destilleri. Begge bryggerier tilbyder dørssalg - hvor du under et besøg - kan høre flaskerne klirre i produktionen, og dufte malten og humlen der hænger i luften.
Besøger du Nyborg sidst på sommeren, er det ideelt at kombinere en aften på Nyborg Voldspil med en overnatning på Bed and Breakfast. Nyborg Voldspil havde i sommeren 2014 sit 75 års jubilæum, og er kendt over hele landet for sine fantastiske musicalopsætninger, der primært baserer sig på frivilligt arbejde. I 2017 er det den elskede musical Grease, som publikum kan nyde under åben himmel, i de smukke omgivelser, på den historiske Nyborg Vold. Snup en forlænget weekend - så du også har tid til at opleve Nyborg Slotskoncerter i den gamle riddersal på Nyborg Slot. Programmet er varieret og byder på både populærmusik og klassiske opsætninger. Er du til kunst, er der skiftende udstillinger på Anders Draghes Gård og på lokalhistorisk museum Borgmestergården.
Det mest kendte kunstværk i Nyborg er dog nok Storebæltsbroen. Rekordernes bro er et ingeniørmæssigt kunststykke uden lige. Broen er verdens 3. længste hængebro, Europas 2. længste undervandstunnel, og - hvad mange ikke ved - faktisk Danmarks højeste punkt. Oplev broen fra kysten i Nyborg, eller kom med på en af de guidede ture til Sprogø. Nyborg er så meget at du ikke kan opleve det på en dag. Både din Bed and Breakfastvært og VisitNyborg hjælper dig gerne med inspiration til dit ophold i Nyborg.