Rygeost

Rygeost

Foto: Colourbox

Som traditionel lokal mad er Fyn berømt for rygeost. Det sælges i butikker og bruges af restauranter. Den kan både spises som den er på brød eller tilberedes på mange måder som ingrediens.

I Nyborg finder du også den lokale butik og Danmarksmester i Rygeostesalet (rygeostcreme) – Osteboden Fru Hansen. Opskriften er en hemmelig familieopskrift, og butikken ligger i et af Nyborgs gamle købmandshuse i centrum af byen.

Opskrift på hjemmelavet rygeost (gør ca. 5 dl)

1 L sødmælk
1 dl kærnemælk
2 dråber osteløbe i 2 cl koldt vand
Du starter med at varme mælken op til ca. 80 C, så køler du den af ​​til stuetemperatur, gerne i koldt vandbad. Tilsæt kærnemælken og rør godt rundt. Tilsæt osteløbe/vandblandingen og bland godt. Så skal blandingen bare sidde i 24 timer.

Efter 24 timer tager du bare den koagulerede mælk og skærer den i 2 x 2 cm tern med en skarp kniv. Læg osten i en si beklædt med ostelærred og lad den dryppe af i 5-7 timer, så 6-7 dl af væsken fjernes. Osten holder sig i 3-4 dage i køleskabet uden at tilsætte andet. Du kan bruge væsken til at bage brød.

Rygning af ost:

Placer en smule træflis eller halm i bunden af ​​din rygeovn, tænd den, og når der er god ild, læg brændenælder eller andre friske skud/urter ovenpå for at skabe en kraftig røg. Læg herefter osten på en rist og kom den i rygeren. Ryg osten i 20-30 sekunder, eller indtil den får en let gylden overflade. Alternativt kan man grave hul i jorden, lave bål i bunden, sætte kviste/skud/osv. ovenpå, læg osten på en rist, og læg til sidst et vådt klæde over og røg osten på den måde.

https://danskmadpaaengelsk.wordpress.com/2014/03/27/homemade-danish-smoked-cheese-hjemmelavet-rygeost/