Rygeost
Som traditionel lokal mad er Fyn berømt for rygeost. Det sælges i butikker og bruges af restauranter. Den kan både spises som den er på brød eller tilberedes på mange måder som ingrediens.
I Nyborg finder du også den lokale butik og Danmarksmester i Rygeostesalet (rygeostcreme) – Osteboden Fru Hansen. Opskriften er en hemmelig familieopskrift, og butikken ligger i et af Nyborgs gamle købmandshuse i centrum af byen.
Opskrift på hjemmelavet rygeost (gør ca. 5 dl)
1 L sødmælk
1 dl kærnemælk
2 dråber osteløbe i 2 cl koldt vand
Du starter med at varme mælken op til ca. 80 C, så køler du den af til stuetemperatur, gerne i koldt vandbad. Tilsæt kærnemælken og rør godt rundt. Tilsæt osteløbe/vandblandingen og bland godt. Så skal blandingen bare sidde i 24 timer.
Efter 24 timer tager du bare den koagulerede mælk og skærer den i 2 x 2 cm tern med en skarp kniv. Læg osten i en si beklædt med ostelærred og lad den dryppe af i 5-7 timer, så 6-7 dl af væsken fjernes. Osten holder sig i 3-4 dage i køleskabet uden at tilsætte andet. Du kan bruge væsken til at bage brød.
Rygning af ost:
Placer en smule træflis eller halm i bunden af din rygeovn, tænd den, og når der er god ild, læg brændenælder eller andre friske skud/urter ovenpå for at skabe en kraftig røg. Læg herefter osten på en rist og kom den i rygeren. Ryg osten i 20-30 sekunder, eller indtil den får en let gylden overflade. Alternativt kan man grave hul i jorden, lave bål i bunden, sætte kviste/skud/osv. ovenpå, læg osten på en rist, og læg til sidst et vådt klæde over og røg osten på den måde.