©  Foto:

3. stop: Den grønne Kløversti - Nyborg Voldanlæg

Området omkring Nyborgs volde, Ladegårdssøen og Ladegårds Å byder på levesteder for en lang række forskellige dyrearter. Blandt andet fjordterner, mursejler og nordlig fugleedderkop.

Fjordternen

Fjordternen er en mågefugl med tyndt orangerødt næb med sort spids, meget korte ben, lange slanke vinger og den karakteristiske splithale.

Mursejleren

I sommerhalvåret kan man ofte se mursejleren komme flyvende i flok over byens tage. Den kan forveksles med svaler, men har de karakteristiske seglformede stive vinger og flyver typisk højere end svaler. Nogle kalder mursejleren for ”skrigfugl”, fordi den udstøder et højt skrig i flugten. Mursejlerens liv er så tilpasset et liv i luften, at den også sover i luften. Kun i yngleperioden opholder den sig i reden, som den typisk har under tage. Under slottets tag yngler flere mursejlere, og nogle er kommet hertil i en lang årrække

Isfuglen

En meget farverig og eksotisk udseende fugl er isfuglen. Dens overside er turkisblå, vingerne grønblå, undersiden orange og den har en hvid halestribe. Den er meget sky og ses derfor sjældent. Reden placeres typisk i en tunnel på en meters længde, som den graver ud i skrænter. Den kan ses styrtdykke efter småfisk i Ladegårdssøen


Nordlig fugleedderkop

Et meget spændende fund blev gjort i september 2012, hvor en lokal knægt fandt et eksemplar af nordlig fugleedderkop på voldene. Det har vist sig, at der er en stor bestand på Nyborgs volde, af den farligt klingende men stort set harmløse edderkop.

Fundet var specielt, idet edderkoppen kun er fundet på få lokaliteter i Danmark, og fordi man hidtil havde troet, at den kun fandtes på naturlokaliteter. For at finde den, skal man enten være heldig at finde en han, der om efteråret er kravlet ud af sit spind for at lede efter en hun den kan parre sig med. Ellers skal man lede efter en lille ”sok” på størrelse med en lillefinger. ”Sokken” er den del af spindet, der stikker ud af en ca. 30 cm lang tunnel som edderkoppen har gravet ud i skrænten/volden. ”Sokken” er camoufleret med jord og planterester og fungerer som fælde.
Når et bytte bevæger sig hen over spindet, griber edderkoppen fat i byttet, trækker det ned gennem spindet og forsegler efterfølgende spindet, så det er klar til næste bytte. Kæberne er fremadrettet, hvor alle andre edderkopper bider fra siden. Hunnen er ca. 2 cm lang med korte ben og ca. ½ cm lange kæber.
Hannen er ca. 1 cm lang og har lidt længere ben end hunnen. Nordlig fugleedderkop er sjælden i Danmark.

Planteliv ved volden

På Lindealleen kan man se lindetræerne. Linden er et stort træ på op mod 30 meters højde og med en flot krone. Dens bark er glat og rødbrun, men kan på gamle eksemplarer blive mere mørk og furet. Blomsterne er hvidgule, og bestøvningen sker ved hjælp af insekter. Linden indvandrede til Danmark for ca. 10.000 år siden. På grund af dets anvendelighed til mange forskellige formål, har mennesket været tæt på at udrydde linden, så den nu kun findes hist og her. Lindetræet bliver også kaldt kærlighedens træ.

På de skrå volde, blomstrer mange kodrivere fra det sene forår. De er smukke i deres gul/orange farver. Der er flere forskellige arter af kodrivere i Danmark, hvor fladkravet hulkravet og storblomstret kodriver er dem man støder på oftest.