©  Foto:

Bølgende marker (24,9 km)

Turen starter ved Ullerslev Kirke. Kirken har en spændende historie, der strækker sig tilbage til omkring år 1200. Det er også her at du finder cykelturens første krucifiks fra omkring 1520. Turen fortsætter ud i blandt de bølgende marker på historisk opdagelse fra godser over Statshusmandsbrug til gårdbutikker.

Ullerslev

Ullerslev Kirke ligger smukt på et lille højdedrag. Kirken har desuden en af landets ældste prædikestole og fine billedskærerarbejder på alterbordet fra 1584. Den fremstår i det hele taget som et rigtig interessant besøg. Åbningstider i kirken oplyses ved kontakt til Ullerslev Sogn. Der er mulighed for at parkere bilen ved kirken på Kirkekrogen og starte din cykeltur herfra.

Ullerslev er en gammel stationsby og i dag en moderne pendlerby – Nyborg Kommunes andenstørste by efter selve Nyborg. Byen ligger omgivet af skove og marker, og cykelturen her er en idyllisk tur i dette skønne landskab, hvor du samtidig bliver overrasket af en række ”skjulte perler”, som du formentlig ikke kendte til i forvejen.

Bølgende marker

Du er hurtigt ude af Ullerslev, og straks åbner vidderne med de bølgende marker sig op. Du kører ad små veje med meget begrænset trafik. Vejene bugter sig og følger det naturlige landskab. Vi fristes til at sige, at H.C. Andersen kunne have hentet inspiration til ”Hist hvor vejen slår en bugt” i dette prægtige fynske landskab. På din vej kører du forbi flere små hyggelige landsbyer. Har du lyst til at tage en afstikker på turen, finder du flere landsbykirker, gadekær og små hyggelige bindingsværksgårde med skæve vinduer, som H.C. Andersen også refererer til.

Skovsbo og Skovsbo Krucifikset

På din videre færd kommer du til Godset Skovsbo. Godset er i privateje og lukket for offentlig adgang, men kan betragtes fra vejen. Vest for godset passerer du Skovsbo Krucifikset. Krucifikset blev rejst i 1609. Der er flere fortællinger om krucifikset, der forestiller Kristus med den fordanskede inskription INIK (”Iesus af Nazareth, Iødernes Konge”). En af fortællingerne går på, at Anne Rønnov fra Skovsbo, der rejste det, var hemmelig katolik i det nyligt reformerede Danmark. Reformationen udgik fra kongens residens på Nyborg Slot godt 100 år tidligere i 1517 og i årene derefter. derefter. Under Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet var et stort antal spanske lejesoldater indkvarteret i Nyborg og på Østfyn, og de gjorde ofte knæfald foran krucifikset, som den katolske tradition byder, hvilket var atypisk i det nyreformerede og nu protestantiske Danmark.

Flødstrup

Størstedelen af ruten går igennem Flødstrup Sogn, hvor Flødstrup Kirke ligger i centrum af denne cykelrute. Flødstrup omtales første gang i 1348. Der er udgivet en særskilt folder om Flødstrups historie, som beskriver historien om sognets driftige bønder, som forvaltede de bølgende marker. En tur til selve Flødstrup sker ved en afstikker i løbet af ruten.

Godser og herregårde

Fyn er kendt for sine fede jorde, og kaldes derfor ofte ”Danmarks Have”. Den rige landbrugsjord er og har altid været grundlaget for velstand på Fyn. Fra gammel tid er der således et væld af godser, herregårde og slotte på Fyn. Ét af disse, Nyborg Slot, er tidligere kongelig residens. Andre har tilhørt adlen som fx Holckenhavn eller Juelsberg ved Nyborg. Skovsbo eller de næste på turen, Rørbæk, Hannesborg og Risinge har alle haft andre oprindelser og skæbner. Fx er Rørbæk og Hannesborg blevet udstykket til Statshusmandsbrug i starten af 1900-tallet, hvor en revolutionerede landbrugslov foretog indgreb mod de store herregårde, og sørgede for, at jorden blev dyrket i mindre lodder. Tættere på kysten ligger Risinge Herregård med sit karakteristiske tårn.

Strand og gårdbutikker

På din vej passerer du Dinestrup Strand og en række gårdbutikker. Forkæl dig selv med en opfriskende dukkert og nogle lækre lokale fødevarer fra de Østfynske marker.