©  Foto:

Cykelrute 6: Nyborg - Odense - Middelfart

National Cykelrute 6 forbinder Nyborg - Odense - Middelfart. Ruten er 91,2km.

 

Rute 6: Nyborg - Odense - Middelfart

Samlet afstand: 91,2 km. Nyborg - Odense 34 km. Odense - Middelfart 57,2 km. Ialt er der ca. 5 km. på grusvej.

Afstanden er opgjort fra turistbureauet i Nyborg via den selvbetjente turistinformation i Odense til turistbureauet i Middelfart. Beskrivelsen har fokus på første etape fra Nyborg til Odense.

Nyborg 
Nyborg, konge- og regeringsby i Middelalderen, er udgangspunkt for turen. Nyborg Slots ældste dele er fra ca. 1170, men der er foretaget ombygninger mange gange. Nyborg rummer også andre middelalderlige bygninger, f.eks. Korsbrødregården og Borgmestergården, som i dag er museum. Tager du Rute 8 til Gl. Vindingevej og følger Gl. Vindingevej ud af Nyborg som alternativt til rute 6 er det en kort - men anbefalelsesværdig - afstikker forbi Holckenhavn Fjord, hvor Storebælt skærer sig næsten to km. ind i landet. Her er en rig bestand af forskellige svømmefugle og i de senere år er der kommet ørne til. I Vindinge er du automatisk tilbage på rute 6.

NB: Nyborg slot er lukket for en periode. i forbindelse med det store slotsprojekt (Læs mere her)

Vindinge Å ser du bedst fra kirkepladsen i Vindinge. Åen har udløb i den smukke Holckenhavn Fjord syd for Nyborg og blev i middelalderen brugt som transportvej ind i det østfynske område. Ved Vindinge lå forløberen til Nyborg Slot - i dag kaldet Gammelborg, som desværre ikke er synlig, men arkæologi har påvist voldstedet. Vindinge Kirke er Danmarks 3. største landsbykirke.

På din vej igennem det Østfynske landskab, er det værd at gøre stop ved Degnens Høj i Skellerup. Højen med det bemærkelsværdige udseende er menneskeskabt og byder på en fantastisk 360 graders udsigt over hele Østfyn. I Ullerslev er der flere lokale cykelruter, hvis du ønsker en afstikker fra hovedruten.  

Rønningen, Davinde og TarupHøj
På ruten møder du Rønninge og Davinde, to typiske østfynske landsbyer. Rønninge er næsten uforandret i forhold til sit oprindelige 800 år gamle gadeforløb og rummer adskillige bindingsværkshuse. Du vil se, at landsbyens gadenet er intakt med kirken i centrum, og hvor fem gader udgår i hver sin retning. I Davinde ligger et gammelt bystævne, hvor stenene danner cirkel om et Lindetræ, der er omkranset af en møllesten.  Lige syd for ruten ligger Tarup-Davinde grusgrave. Det er et omfattende og spændende "naturområde", som er formet af intensiv grusgravning igennem årene. Du kan gøre holdt her med en madpakke. Der er naturudstilling og foldere over området ved Ålykkestedet nord for Hudevad.

Fraugde kirke 
Fraugde Kirke er en anselig landsbykrike, der i 1600-tallet tilhørte Fraugdegård og dermed biskoppen og salmedigteren Thomas Kingo.  Du vil se, at kirkens interiør overvejende er fra renæssancen med en smuk mindetavle over Thomas Kingo og hans hustru. Kirken rummer flere gravmæler, bl.a. over adelsfamilier fra Hollufgård.

Odense 
Odense kendes tilbage fra vikingetiden, hvor der lå en ringborg ved åen på Nonnebakken. I Middelalderen fungerer Odense som gravsted for kongemagten, der havde Nyborg som residensstad. I slutningen af 1700-tallet var Odense Danmarks største provinsby. Som 'Fyns hovedstad' byder Odense på utallige seværdigheder og forlystelser, bl.a. H.C. Andersens Hus, Odense Zoo, Jernbanemuseet, Brandts Klædefabrik og meget, meget mere.

Langesøskovene
Langesøskoven er et fondsejet skovbrug med alsidig drift. Langesøskoven er et yndet udflugtsmål for odenseanerne med søen, slottet og skovkapellet. Langesøstien, forbeholdt cyklister og fodgængere, fører dig fra Odense centrum ved banegården og langt ud i den vestlige del af Odense.