Gourmetrute i Nyborg (41,1 km)
Turen starter på havnen i Nyborg – kun et stenkast fra Nyborgs centrum med slot, kirke, fremragende caféer og hyggelige handelsgader. Her forbandt tog og færger engang Danmark. I de gamle DSB-værksteder finder du Nyborg Destilleri – et stop, der vækker alle sanser, hvad enten du er til whisky, gin eller bare en god middag.
Kongens Skibsbro
På havnen i Nyborg finder du Kongens Skibsbro , som blev anlagt af Kong Christian III i 1548 for, at han kunne ride standsmæssigt ind i sin residensstad. Kongens Skibsbro er stadig kajen, når kongeskibet den dag i dag lægger til kaj i Nyborg. Det er også her, du finder monumentet ”Forsavn” til minde om faldne søfolk fra Nyborg i 2. Verdenskrig.
Nyborg Destilleri
Nyborg Destilleri. De gamle DSB-værksteder dannede i 125 år rammen om DSB’s togdrift. Her sørgede brave mænd for at holde Danmark kørende. Stedet har bevaret sin atmosfære, og i dag fortæller de rå vægge en lang historie og er meget mere end blot et moderne destilleri. Her kan du smage og besøge café og restaurant. Her anbefaler vi, at du lægger en pause ind og booker en oplevelse ud over det sædvanlige.
Med toget til badestranden
På vej ud af Nyborg kører du gennem Knudshovedkvarteret, som blev skabt, da Nyborg voksede sig større og ud over sine volde. Inden længe når du kysten og de populære badestrande. Førhen rejste folk med toget til stranden fra Nyborg, og der var således flere trinbræt, hvor ikke alene Nyborgensere, men folk fra hele Fyn kunne stå af toget for at bade. I dag er det kun en kort cykeltur, og så er du ved Nyborgs badestrande, der er kendetegnet ved rent vand, lækkert sand og børnevenlige strande. Langs hele kysten er der Blå Flag, som er din garanti for en dejlig badetur.
Gourmet på tallerkenen
Nyborg har de senere år udviklet sig til at være en gastronomisk højborg, hvor du virkelig kan få nogle fantastiske madoplevelser. Der er rigtig mange fantastiske restauranter, og du kan besøge visitnyborg.dk for det fulde overblik. Én restaurant skiller sig dog ud og har gentagne gange
været nævnt som potentiel modtager af Fyns første Michelinstjerne – Restaurant Lieffroy. Lieffroy nævnes igen og igen som ikke bare en af Fyns bedste, men sandsynligvis en af Danmarks bedste franske restauranter. Brugerne har igennem flere år kvitteret ved at anmelde den til topkarakterer, og anmelderne giver den prædikatet ”værd at rejse efter”. Er du til gourmet, så bør du unde dig selv at bestille bord her. Nåede du ikke at bestille bord på Restaurant Lieffroy, så fortvivl ikke. Naboerne på strandhotellerne har nogle fremragende køkkener, som ligeledes gang på gang overdynges med stjerner af madanmelderne.
Strandhøj park
Strandhøj er en kæmpe park direkte ud til Storebælt. Parken er åben for offentligheden og et yndet udflugtsmål. Det er muligt at cykle ad grusstierne i parken, hvilket er en rar afveksling. Her møder du alle fra den glade børnefamilie på tur med picnickurven til parret, som blot ønsker at gå en romantisk tur hånd i hånd.
Frugtplantager og lokale fødevarer
Fyn er kendt som Danmarks have, og Nyborg er ingen undtagelse. Når du kører mod nord fra Nyborg, åbner landskabet sig op, men rundt omkring møder du sæsonens frugt og grønt. Her er æbleplantager, blåbærplantager, smukke purløgsmarker og vejboder, som sælger alt fra honning, æg til sæsonens frugt og grønt. En lille afstikker på et par kilometer fra rute 40 ligger fx Kildegaarden Highland Cattle. Gårdbutikken tilbyder gourmetkød, og du kan fx købe lækre bøffer og grillpølser lige til at smide på grillen. By Stokkebye er gourmet for livsnydere. Denne vingård har specialiseret sig i at levere den bedste kvalitet. Vinmarkerne danner en fantastisk ramme om både gårdbutik og arrangementer. Hvad siger du fx til at smage bobler og kaviar?
På turen mod nord har du cyklet langs kysten imellem markerne. Det sidste stræk nordpå tager dig forbi herregården Risinge. Du kan naturligvis her vælge at cykle hele vejen til Kerteminde, idet du kun har ca. 7 km, før du er i Kerteminde. Vores rute her fører dig dog lidt ind i landet og sydpå igen, for din gourmetoplevelse er ikke slut endnu. Først skal du dog lige sydpå igennem en række landsbyer. Her er hyggelige kirker og idylliske gadekær, når du ikke lige cykler blandt det bølgende korn. Du finder information om disse oplevelser på visitnyborg.dk.
Uden for Nyborg kører du forbi godset Juelsberg og igennem området, hvor et af Danmarkshistoriens vigtigste slag blev udkæmpet. Nemlig Slaget ved Nyborg i 1659, hvor Sverige blev slået af en dansk-hollandsk hær og måtte trække sig tilbage til Sjælland. Inden du når helt retur til Nyborg, passerer du en af Nyborgs mest populære gårdbutikker – Rosilde Højgaard. Rosilde Højgaard dyrker Holckenhavns jorde økologisk, og i gårdbutikken finder du altid et stort udvalg af sæsonens frugt og grønt. På en del af markerne i området, vil du opleve at får græsser. Det er får fra Hejlholts Uldspinderi syd for Nyborg, som er med til at pleje Holckenhavns marker, så området kan dyrkes og udnyttes så naturligt som muligt.
Tilbage i Nyborg er det tid til at nyde en kop kaffe eller et glas vin på en af byens mange caféer, vinbarer eller restauranter. Velbekomme!