
Hjulby Mose (3,5 km)
Tag på en hyggelig gåtur rundt i Hjulby Mose, som byder på masser af biodiversitet og huser Kullerup Sluse.
I forbindelse med anlægget af den østfynske motorvej overtog Nyborg kommune Hjulby Mose området i 1972, et areal på 102 ha. Området har ført en omtumlet tilværelse under skiftende ejere, således bestod det meste af arealet ejendomsmæssigt af mange små jordlodder. Igennem flere hundrede år har mosearealerne været benyttet til tørveskær og græsning.
Der har igennem århundrede været strid imellem mølleren på Nyborg strandmølle og Hjulby bønderne om vandet. Mølleren skulle bruge vandet som kraft til kværnene for at male kornet til mel, og bønderne vandet til deres marker til græsning og høslæt. Kompromisser blev indgået og sluser bygget, således at begge parter kunne få glæde af det livsberigende vand. Således er det første sluseværk fra omkring år 1200 og den nuværende Kullerup sluse fra 1951.
I dag indgår området med sine marker, moser og småskove som en del af kommunale rekreative områder og står ved hjælp af en sti over godset Juelsbergs jorder forbi Hjulby Sø i forbindelse med de rekreative områder i bykernen, ladegårdsskoven og voldterrænet. Hjulby mose har et meget rigt fugle- og dyreliv. Af større vildtarter kan nævnes råvildt, hare, fasan, grågås og forskellige and-og vadefugle.
Den korte tur udgår fra parkeringspladsen ved hovedvej A8. Herfra går De ad grusvejen langs med nye kulturområder, hvor hovedtræarten er almindelig eg med hassel, vilde ribs og flere andre træarter, der naturligt vokser sammen med egen.
Stien passerer på et kort stykke noget af de gamle mosearealer med en naturlig opvækst af forskellige pilearter. Nu går stien langs en af de mange afvandingskanaler til den gamle, nu gennembrudte markvej fra Hjulby. Den fortsætter langs med motorvejen til et af de mest interessante mose- og tørveskærsområder, kaldet Milliongravene, med en overordentlig forskelligartet fauna. Turen går videre ind langs nyplantninger med udsigt mod Kullerup sluse og de store markarealer langs Vindinge Å.
Stien vender, og De følger nu et levende hegn mod Vesterholm skoven, hvor der er et meget smukt kig ind imellem skoven og de gamle moseområder. Turen fortsætter igennem skoven forbi gamle egetræer og følger nu det sydvendte skovbryn, hvorfra der er en dejlig udsigt over Ladegårdsåen, de flade marker og engarealer – kun afbrudt af levende hegn og små lunde.
På turen tilbage til udgangspunktet følger vejen sydkanten af moseområderne med deres gamle, nu fritlagte tørveskær og skove af tagrør – forskellige pilearter – rød-el – birk med flere.
Vær opmærksom på at der er fritgående kvæg i området.