På tur til kilderne (37,1 km)
På ruten møder du Danmarks 3. største landsbykirke, som stammer fra 1300-tallet. Kirken har den dag i dag en årlig pilgrimsvandring til den nærliggende Skt. Mads Kilde, som du naturligvis også kører forbi, ligesom du kan gøre stop ved den mere berømte Regisse Kilde i Frørup. Skulle det hellige kildevand ikke lige være dig, er der også en vingård og to bryggerier på denne rute.
Ørbæk er en hyggelig lille by beliggende sydvest for Nyborg. Her er rig mulighed for en masse oplevelser. Herregårde og slotte. Kilder og kirker. Vandmøller og istidslandskaber.
Cykelruten Ørbæk Syd sørger for at du møder det hele på din vej. Er ruten for lang, er der flere naturlige steder, hvor du selv kan tilpasse den til dine ønsker.
Ruten starter ved "Almas hus" i Ørbæk. Herfra møder du i retning med uret
- Ørbæk Bryggeri - økologisk mikrobryggeri der især er kendt for bl.a. Fynsk Forår.
- Refsvindinge Kirke og landsby. En typisk landsby med sin kirke fra sidste halvdel af 1100-tallet. Besøg også den restaurerede vandpumpe.
- Lillemølle - endnu en fungerende vandmølle i den idylliske ådal. Møllen er nyligt restaureret og snurrer igen.
- Refsvindinge Bryggeri og Malteri - mærk duften af malt eller smag Ale No. 16 - flere gange kåret til Danmarks bedste øl.
- Sulkendrup Mølle - vandmøllen snurrer og ved møllesøen ligger en jættestue. Mere idyllisk bliver det ikke.
- Vindinge Kirke - Danmarks 3. største landsbykirke ligger smukt og knejser over Vindinge Å, Fyns næstmest vandrige åsystem. Vindinge Å har således været ideel i gammel tid til transport, og Gammelborg - forløberen til den nye borg (senere Nyborg), lå i Vindinge lidt øst for kirken.
- Skt. Mads Kilde - en hellig kilde, hvorfra der i dag stadig pibler kildevand op af jorden. Til det årlige Skt. Mads Kildemarked er der "pilgrimsvandring" fra Vindinge Kirke til kilden.
- Tårup Kirke - Den yngste kristne kirke på Østfyn blev indviet i 1883. Tårup og omegn er ydermere et lokalmiljø med mangfoldige, kreative kunstnere og andre ildsjæle.
- Frørup Vingård - gå på opdagelse i vinens verden på Østfyn - 1 af 3 vingårde.
- Regisse Kilde - Fyns mest kendte helligkilde og i Middelalderen en kilde hvortil troende og syge valfartede for at finde helbredelse.
- Frørup Kirke - central kirke i Middelalderen pga. den nærliggende Regisse Kilde. Frørup er en velbevaret landsby, med bindingsværkshuse, kirke og det gamle bystævne.
- Ørbæk Kirke - især berømt for sine "Træskomalerier"
- Ørbæklunde - grundlagt i 1500-tallet, som den sidste herreborg i Danmark og oprindeligt bygget som forsvarsborg (ingen offentlig adgang). Ligger bl.a. jord til den 2. af de tre vingårde - Ørbæk Vingård.
Læs gerne mere om alle de forskellige seværdigheder du møder på dine cykeltur. Ud over de nævnte, vil der også være en række andre spændende stop på din tur.
Ørbæk - Østrute - 39,7 km
1. Refsvinge Kirke. En typisk dansk landsbykirke, bygget i sidste halvdel af 1100-tallet.
2. Lille Mølle. På Lille Møllevej ligger en af kommunens mange gamle vandmøller. De nser dog ikke ud i dag som da den blev bygget tilbage omkring 1600. Mølle brændte nemlig i 1827. Lille Mølle blev i 1960-61 gennemrestaureret under Nationalmuseets ledelse. Møllen er i dag privat ejet. Ved møllen kan man være heldig at se både vandstær og isfugl. Der er Antik- og interiørebutik i den gamle stald. Møllen vil blive åbnet for gæster som museum. Der tages entré.
3. Sulkendrup Mølle. Møllen ligger i helt unikke omgivelser, der er meget rig på fugleliv. For få år siden blev der anlagt en helt ny fisketrappe. Møllen har indtil for ganske få år siden været i drift, og det er stadig muligt at se de gamle møllehjul.
4. Vindinge Kirke. Kirken er tilegnet Skt. Nikolaj i 1181. Se de smukke træskærerarbejder fra Claus Bergs værksted.
5. Holckenhavn Slot. Et af landets prægtigste adelsslotte. Kom og hør historien om bl.a. Jacob Ulfeldt, Ellen Marsvin, Kirsten Munk, Leonora Christine og Corfitz Ulfeldt m.v. Guidede rundvisninger i bl.a. riddersal og kapellet.
Strandtur. På denne cykelrute er der oplagt mulighed for at tage sig et hvil ved en af strandene og nyde udsigtet over Storebælt. 6. Tårup Strand. 7. Kongshøj Strand.
8. Tårup Kirke. Er den yngste kirke i kommunen, indviet i 1883. Kirken er bygget af landsbyens håndværkere og kostede dengang 20.000 kr. Den oprindelige kirkeklokke, der var af jern og derfor meget skinger, blev efter lovkrav udskiftet med en klokke af malm 1972.
9. Frørup by og Regisse kilde. I nærheden af Frørup ligger Fyns mest kendte Helligkilde. Regisse Kilde blev senest renoveret i 1993-95, og herunder blev der registreret flere fund fra middelalderen. Desværre var der ikke midler til en større udgravning. Frørup by er en velbevaret landsby, med bindingsværkshuse, kirke og det gamle bystævne.