Torveskattejagt
Kan du finde alle stenene på torvet? Gå på opdagelse på Nyborgs nye torv og se om du kan finde de 11 specielle sten, der er blevet lagt.
Stenene på Torvet
Nyborg har fået et nyt torv. I forbindelse med renoveringen af torvet er der blevet nedlagt nogle specielle sten: Nummersten og reliefsten.
Nummerstenene blev brugt til at markere, hvor de handlende måtte sætte deres boder op. Nogle af disse sten er fundet under udgravningen af torvet, mens andre er blevet doneret af byens borgere.
Reliefstenene forestiller forskellige riddermotiver. De er lavet specifikt til torvet af kunsteren Jens Bohr. Reliefstenene fortæller om torvets tidligste anvendelse som turneringsplads.
Hent et kort ved VisitNyborgs vindfang og kryds stenene af, som du finder dem.
Torvets historie - kort fortalt
Midt i Nyborg, overfor slottet, lå der oprindeligt en samling gårde. I 1551 opkøbte Christian 3. (1503-1559) hele området, rev bygningerne ned og anlagde en turneringsbane. På turneringsbanen blev der, i forbindelse med kongens store hoffester på Nyborg Slot, afholdt ridderturneringer.
Under Frederik 2. (1534-1588) blev pladsen ikke længere brugt til turneringer, og kongen overdrog den til Nyborgs borgere. Fra pladsen blev overdraget til borgerne, og frem til midten af 1960'erne, blev torvet brugt til markeder. Det var her, man gik hen, når man skulle købe kød, frugt eller grønt.
I slutningen af 1800-tallet begyndte der at komme mere kontrol med markederne, og der blev oprettet 100 faste stadepladser på torvet. Hver plads var markeret med en nummersten. Hvis man ville sikre sig en plads, kunne man købe retten til at stå ved en nummersten.
I første halvdel af 1900-tallet kunne man finde alle varegrupper på torvemarkedet, og folk rejste fra hele lokalområdet for at købe og sælge. Med tiden udviklede handelsmønstrene sig, og i 1963 blev torvet omdannet til parkeringsplads.
I 2020 blev torvet omdannet fra en parkeringsplads til et multifunktionelt byrum, der bl.a. bruges til middelalderfestivalen Danehof og julemarkedet i Jul i den gamle Kongeby. Torvet er lagt med nordisk granit, som er inspireret af den oprindelig turneringsplads.