Flagkastere på Slotsholmen til Danehof 2024

En festival med brag i

7.7.2024
Foto: Ard Jongsma

Danehof er slut for i år. Det har været en fantastisk festival fuld af masser af middelalder, gøgl og humør. Men også en festival, hvor vejrguderne blandede sig i løjerne!

Spændte festivalgæster og spændende vejr
I fredags lød startskuddet endelig til Danehof 2024, og allerede på festivalens første dag var alle ni områder godt besøgt. Her kunne gæsterne se det store optog med årets regent, Christian 2., prøve kræfter med bue og armbrøst, se riddershow, tage rundt på skattejagt og Historisk Pubcrawl, gå på opdagelse i de mange boder og ikke mindst stille sulten ved Madmarkedet bag Nyborg Slot. 

Selvom stemningen var i top, og Nyborg by summede af hygge og middelaldermusik, ville vejret også lige påpege, at det havde noget at skulle sige. 
Med udsigt til tordenvejr, skybrud og voldsom blæst har der skulle træffes mange foranstaltninger og løbende justeres i programmet for at tilpasse det til vejrets forudsætninger med blik for både publikum og sikkerhed for aktører, dyr og frivillige.

”Vi har haft travlt! Jeg har konstant haft et blik i vejrprognoserne, og vi har været nødt til at foretage en lang række ændringer. Heldigvis har både publikum og aktører været enormt forstående. Så vi har faktisk kunne afvikle stort set alt. Meget er blevet rykket i tid og sted, men sådan må det være, når vejrguderne vil lege med!”, siger arrangør Maria Dam fra Visit Nyborg.

Farvestrålende flag til vejrguderne
Årets nyhed på Danehof var de 18 italienske flagkastere, der med trommer, trompeter og store flag imponerede med deres show. Men selvom de kastede deres farvestrålende flag mod himlen med både styrke og sikkerhed, var det ikke nok til at formilde vejrguderne. Da tordenvejret og regnen for alvor brød løs sidst på dagen lørdag, måtte festivalen lukke en halvanden time før tid. 

"Der er intet vigtigere end sikkerhed for vores festivalgæster, bodholdere, frivillige, al underholdning, riddere og deres heste og alle andre, der deltager til Danehof. Vi vurderede, at det var for alles bedste at lukke festivalen, og vi er kun blevet mødt med kærlighed over dén beslutning", siger Maria Dam og fortsætter: "Det har været tydeligt at mærke, at de mange gæster virkelig har hygget sig til årets Danehof fredag og søndag, og så lige indtil vi lukkede lørdag. Det er også den melding, vi har fået fra de frivillige, bodholderne og gæsterne selv. Det er bare fedt!".

Også arrangør Jonas Kragegaard fra Østfyns Museer fremhæver, at sikkerhedsforanstaltningerne kun har skabt smil: "En teltlejr er udsat i stormvejr. Så vi ville ikke risikere at nogen gæster blev ramt af flyvende pløkker eller væltende teltpæle. Vi har sikret de mest udsatte telte mod vind og vejr, og kun et enkelt måtte rejses igen, efter vejret havde blæst det omkuld. Selvom uvejret selvfølgelig er en streg i regningen, er det en fornøjelse at vi med vores stærke samarbejde både lokalt og med eksterne aktører og leverandører kan klare også den slags udfordringer. For eksempel leverede Vej & Park en masse ekstra flis, grus og paller så bodholdere, aktører og publikum kunne forblive nogenlunde tørskoede”, fortæller Jonas Kragegaard.

Godt samarbejde
Danehof arrangeres i et tæt samarbejde mellem Østfyns Museer og VisitNyborg og med en lang række samarbejdspartnere lokalt, som alle er med til at få festivalen op at stå – også når det kræver lidt ekstra. Nyborg Kirke, Nyborg Bibliotek, Nyborg Handel og Turisme samt Vej & Park fra Nyborg Kommune er alle nogle af de vigtige lokale aktører, der bidrager til, at Danehof kan gennemføres. Desuden vælger en række lokale erhvervsdrivende at støtte festivalen med sponsorater af forskellig art. Endelig er hundredvis af lokale borgere engageret som frivillige og bidrager både til praktiske opgaver og formidling på festivalen. Ikke mindst de gæve frivillige i Nyborg Slots Dragtlaug, der har arbejdet frem mod dagen gennem hele året for at få de mange flotte middelalderdragter klar.

Allerede søndag går planlægningen af Danehof 2025 i gang. Både adskillige frivillige og aktører har allerede meldt sig på banen, og alle kommende festivalgæster kan sætte kryds i kalenderen til 4. - 6. juli 2025, når der igen er Danehof i Nyborg.

Det skriver de om festivalen
Fordyb dig i billeder og historier fra festivalen her: